دوربینهای عکاسی طی سالهای گذشته با پیشرفت تکنولوژی، پیشرفت قابلتوجهی در بخش تصویربرداری داشتهاند که میتوان از آنها برای پروژههای حرفهای و سینمایی استفاده کرد.
طی سالهای اخیر شاهد بهبود قابلتوجه قابلیتهای تصویربرداری در دوربینهای DSLR هستیم. این موضوع تا حدی پیش رفته است که برخی فیلمبرداران حرفهای و سینمایی در پروژههای ردهبالای خود از این محصولات کمک زیادی گرفتهاند. تا چندی پیش برای استفاده از قابلیتهای ردهبالای حرفهای راهی جز استفاده از دوربینهای سینمایی در دسترس نبود؛ اما در حال حاضر محصولاتی در بازار با ابعاد کوچک و قیمت مقرونبهصرفه وجود دارند که از توانایی ضبط محتوای ویدیویی در حد بالا و نزدیک به دوربینهای سینمایی بهره میبرند.
اولین محصول نوستالژیک در این زمینه کانن 5D Mark II است که با الگوریتم پیشرفتهی پردازش تصاویر و رنگهای عالی، نظر کاربران حرفهای را به خود جلب کرد. سری GH پاناسونیک و a7S سونی از دیگر محصولات توانمند در بخش تصویربرداری است که طی سالهای گذشته سهم زیادی از بازار را از آن خود کردهاند و تا حد زیادی مرگ کمکوردرها (Camcorder) را رقم زدند. این دسته از دوربینها نهتنها توانایی زیادی در ثبت کلیپهای ویدیویی دارند، بلکه نیازهای عکاسی را نیز در سطح بسیار خوبی تأمین میکنند.
در ادامه برخی از برترین دوربینهای بازار با قابلیتهای حرفهای تصویربرداری معرفی شده است که میتواند نیازهای کاربران حرفهای و سینمایی را نیز در سطح بالایی برطرف کنند.
پاناسونیک GH5 / GH5S
آخرین نسل دوربین میکرو چهارسوم سری GH پاناسونیک با بهرهگیری از قابلیتهای منحصربهفرد خود، همچنان یکی از جذابترین گزینههای موجود در بازار برای امور فیلمبرداری است. لومیکس GH5 جزء معدود دوربینهای موجود در بازار است که توانایی ضبط کلیپهای UHD و DCI 4K با نرخ ۶۰ فریمبرثانیه، عمق رنگ ۱۰ بیت و رنگبرداری ۴:۲:۲ را دارد. ابزارهایی مانند Waveform، Vectorscope، خطوط Zebra و Focus peak، در کنار توانایی تصویربرداری با پروفایل Log، آنامورفیک و LUT تبدیل تصویر به Rec 709، تنها بخشی از قابلیتهای GH5 و GH5S هستند که پیشتر تنها در دوربینهای چند ده هزاردلاری و حرفهای فیلمبرداری یافت میشدند. این مشخصات شاید برای بسیاری از عکاسان ناآشنا و کماهمیت بهنظر برسند، اما فیلمبرداران حرفهای برای پروژههای هر روزهی خود به آنها اتکا میکنند.
لومیکس GH5 از حسگر ۲۰ مگاپیکسلی میکرو چهارسوم بهره میبرد تا نهتنها در فیلمبرداری، بلکه در عکاسی نیز حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد. این در حالی است که GH5S با حسگر ۱۰ مگاپیکسلی Multi Aspect و استفاده از فناوری Dual Native ISO، صرفا برای امور فیلمبرداری حرفهای و سینمایی و ثبت تصاویری باکیفیت در محیطهای تاریک و ایزو بالا طراحی شده است. این موضوع در کنار قیمت ۲۴۰۰ دلاری و قابلیت ضبط کلیپهای صحنه آهسته Full HD با نرخ حداکثر ۲۴۰ فریمبرثانیه (در مقایسه با نرخ ۱۸۰ فریمبرثانیه GH5)، باعث شده است تا لومیکس GH5S به اعتقاد بسیاری بهترین دوربین فیلمبرداری فعلی بازار باشد.
لومیکس GH5 از لرزشگیر فوقالعادهی Dual IS 2 پاناسونیک بهره میبرد که با کمک لرزشگیر اپتیکال لنز، توانایی حذف لرزشهای تا ۶ استاپ را دارد؛ این در حالی است که GH5S از این قابلیت بیبهره است. البته باید در نظر داشته باشید که فناوری فوکوس خودکار تشخیص کنتراست DFD پاناسونیک در GH5 و GH5S به خوبی نمونههای بهکاررفته در رقبای خود نیست.
سونی a7 III
سونی با توسعه و عرضهی a7 III، جان تازهای به ردهی دوربینهای عکاسی فولفریم بخشید. این دوربین با آمار فروش خیرهکنندهی خود، نام سونی را بهعنوان برترین تولیدکنندهی دوربینهای فولفریم و بدونآینه بر سر زبانها انداخت. در این بین نباید قیمت مقرونبهصرفهی آن را فراموش کرد که ارزش خرید a7 III را بهطور قابلتوجهی افزایش داد. a7 III در حدی به محبوبیت دست یافته است که سایر تولیدکنندگان دوربینهای هیبریدی عکاسی/فیلمبرداری، همواره محصولات خود را با آن مقایسه میکنند.
a7 III از همان زبان طراحی آشنای دوربینهای بدونآینهی سونی بهره میبرد که بهمعنای بدنهای کوچکتر نسبت به رقبا است. این موضوع ضربهی کوچکی به ارگونومی بهخصوص در استفادههای طولانیمدت زده است. البته در این بین نباید از کاهش وزن دستگاه غافل ماند که حمل آن را تسهیل بخشیده است.
سونی از حسگر فولفریم ۲۴ مگاپیکسلی در a7 III بهره برده است که توانایی فوقالعادهای در ثبت تصاویر باکیفیت حتی در ایزوهای بالا دارد. با توجه به عدم بهروزرسانی a7S II، دوربین a7 III در بخش فیلمبرداری در حال حاضر توانمندترین محصول سونی بهشمار میرود. قابلیت ضبط کلیپهای 4K با نرخ ۲۴ فریمبرثانیه و استفاده از تمام مساحت حسگر (در نرخ ۳۰ فریمبرثانیه کراپ ۱/۲ برابری اعمال میشود) اصلیترین شاخصهی a7 III در فیلمبرداری بهشمار میرود؛ البته نباید انبوهی از ابزارهای کمکی مانند Focus Peak و خطوط Zebra را فراموش کرد که کمک زیادی به ضبط محتوای ویدیویی میکند. پروفایلهای Log سونی برای افزایش گسترهی دینامیکی نیز بهصورت پیشفرض در دوربین موجود و در دسترس هستند.
بیشک جذابترین بخش a7 III را میتوان سیستم فوکوس خودکار آن دانست؛ جایی که از همان نمونهی بهکاررفته در a9 بهره برده است. ۶۹۳ نقطهی فوکوس روی حسگر در کنار الگوریتم فوقالعادهی تشخیص چهره و چشم، دوربین a7 III سونی را در کنار a9 به توانمندترین نمونهی موجود در بازار در این زمینه تبدیل میکند که عملکرد بینظیری در تعقیب سوژه از خود نشان میدهد.
سونی a7 III را میتوان بنچمارک دوربینهای هیبریدی عکاسی/فیلمبرداری دانست که با قیمت مناسب خود، ارزش خرید بسیار بالایی دارد.
بلکمجیک Pocket Cinema Camera 4K
بلکمجیک یکی از مطرحترین نامهای دنیای دوربینهای حرفهای فیلمبرداری و سینمایی است که چندی پیش نسل جدید دوربینهای کامپکت سری Pocket Cinema Camera خود را معرفی کرد. بلک مجیک PCC4K از سنسوری با رزولوشن بومی 4K در کنار مانت میکرو چهارسوم بهره میبرد تا از این لحاظ دقیقا در برابر پاناسونیک GH5S قرار بگیرد. بلکمجیک پا را از این نیز فراتر گذاشته و با پشتیبانی از ضبط داخلی محتوای ProRes و RAW یا ضبط روی حافظهی SSD خارجی از طریق درگاه USB 3، خود را یک قدم جلوتر از رقبا قرار داده است.
کاربرد این دوربین بهعنوان گزینهی خاص فیلمبرداری باعث شده است تا شاهد تعبیهی نمایشگری ۵ اینچی باشیم تا مشکل نمایشگران کوچک ۳ اینچی موجود در سایر دوربینها تا حد زیادی برطرف شود. ورودی صدا از طریق جک ۳/۵ میلیمتر و مینی XLR دیگر قابلیت منحصربهفرد بلکمجیک PCC4K بهشمار میرود. قیمت ۱۳۰۰ دلاری این دوربین نیز آن را به ارزانترین گزینهی موجود در این فهرست تبدیل میکند. البته در طرف مقابل، PCC4K کلیدهای کنترلی مناسبی را بههمراه ندارد و فوکوس خودکار آن نیز عملکرد کند و ضعیفی دارد.
چندی پیش بلکمجیک نسخهی جدیدی را با نام Pocket Cinema Camera 6K معرفی کرده است که از حسگر سوپر ۳۵ میلیمتری با رزولوشن 6K و مانت EF کانن بهره میبرد. برای ضبط محتوای 4K، این دوربین از تمام مساحت حسگر بهره میبرد و با DownScale از رزولوشن 5.7K بهره میبرد؛ اما در محتوای ویدیویی با رزولوشن 6K ضریب کراپ ۱/۵۶ و در رزولوشن 5.7K ضریب کراپ ۱/۶۹ برابری دارد که برای کاربران سینمایی محدودیتهایی ایجاد خواهد کرد.
نیکون Z6
نیکون با ورود به دنیای دوربینهای بدون آینه، سری Z را روانهی بازار کرد. دوربینهای هیبریدی عکاسی/فیلمبرداری را میتوان یکی از جذابترین ردههای دوربینهای موجود در بازار دانست که با برچسب قیمتی کمتر، توانایی خوبی در ثبت تصاویر عالی و کلیپهای باکیفیت دارند؛ بههمین دلیل نیز از محبوبیت بالایی برخوردار هستند. نیکون Z6 با حسگر ۲۴ مگاپیکسلی نیز در همین بخش قرار میگیرد.
نیکون بهعنوان یکی از باسابقهترین تولیدکنندههای تجهیزات تصویربرداری، ورود قدرتمندی به تولید دوربینهای بدون آینه داشته و Z6 نیز در همین راستا حرفهای زیادی برای گفتن دارد. این دوربین با بدنهای بهنسبت کوچک (بهخصوص در برابر پاناسونیک S1)، کلیدهای کنترلی متعدد و نمایشگر تیلتشونده، ارگونومی خوبی برای کاربران حرفهای به ارمغان آورده است. حسگر ۲۴ مگاپیکسلی این دوربین توانایی ثبت تصاویری در بالاترین سطح کلاس خود را در شرایط نوری مختلف دارد. فناوری فوکوس خودکار تشخیص فاز بهکاررفته در Z6 نیز با وجود عملکرد بسیار خوب، در شرایطی خاص از تعقیب مؤثر سوژه عاجز است.
نیکون Z6 توانایی ضبط کلیپهای بسیار باکیفیت با رزولوشن 4K و نرخ ۳۰ فریمبرثانیه را دارد. نکتهی جذاب خروجی عمق رنگ ۱۰ بیت از طریق HDMI است؛ همچنین بهزودی نیکون امکان ارسال محتوای RAW را نیز فراهم میکند که برای کاربران حرفهای بسیار کارآمد خواهد بود. سیستم لرزشگیر داخلی نیز کمک شایانی به ضبط کلیپهای بدون لرزش حتی حین استفاده روی دست میکند.
نیکون Z6 با برچسب قمیت ۲۰۰۰ دلاری یکی از جذابترین گزینههای عکاسی/فیلمبرداری حاضر در بازار است که قابلیت تأمین نیاز هر دو دستهی کاربران را در سطح بسیار خوبی دارد.